torstai 22. marraskuuta 2012

Tieteen viestintää sosiaalisissa medioissa

 
Millaisia ovat tieteelliset sosiaalisen median verkostot? Kuinka paljon niitä on, mitkä ovat minulle tärkeitä ja ennen kaikkea miten osallistun näihin verkostoihin? Googlasin ja etsin oman alani tieteellisiä sosiaalisen median verkostoja. Tähänkin verkkoon voi sotkeutua päiväkausiksi, mutta tärkeintä on tehdä valintoja ja rajauksia.

Valitsin esiteltäväksi neljä minua puhuttelevaa verkostoa: Social science space, MySciencework, ResearchGate ja Academia.edu.

Social science space tarjoaa paikan keskusteluun humanististen tieteiden edustajille. On tärkeää löytää oman tieteenlajinsa keskustelufoorumit, joten social science space sopii minun ammatilliseen profiiliini.
 
Academia.edu  on suosittu alusta ja sen päätavoite on antaa mahdollisuus nopeaan tieteellisten julkaisujen vaihtoon. Tämä media on erityisesti yliopisto-opiskelijoiden käytössä. Tohtoriopiskelijana tämä sivusto tarjoaa varmasti hyödyllistä benchmarkausmateriaalia.

ResearchGate on media, jota voidaan kutsua tieteentekijöiden facebookiksi. Tämä sivusto antaa tutkijoille mahdollisuuden luoda oma ammatillinen profiili. Sivustolla voi omaan profiiliin lisätä kontakteja, siellä voi seurata käyttäjien aktiviteetteja ja keskusteluryhmissä voi keskustella yhteisistä kiinnostuksen kohteista. Researchgate sopii aloittelevalle tieteentekijälle kuin nenä päähän. Tästä se oma ammatillisen profiilin luominen voi alkaa!

MySciencework on monitieteellinen media, josta löydän muun muassa itselleni olennaisia viestinnän tutkimusuutisia.

Yllä mainittuja verkostoja selaillessani pohdin, miten minä voin näitä verkostoja hyödyntää oman ammatillisen profiilin luomisessa ja vahvistamisessa?

Tärkeimmät oppimani asiat oman henkilöbrändini rakentamiseen:

1. Oma ammatillinen profiili kannattaa luoda tieteelliseen sosiaalisen median verkostoon, jos haluaa osallistua kansainväliseen tieteelliseen keskusteluun ja tuoda omaa asiantuntemusta esille.

2. Tohtoriopiskelijana monet asiat pohdituttavat omassa tutkimustyössä ja tieteellisistä keskusteluryhmistä saattaisi olla apua tutkimuksen eteenpäin viemisessä. Tutkimustyö ei saa olla yksinpuurtamista vaan tutkimustyö on verkostomaista yhteistyötä.

3. Omia tieteellisiä julkaisuja kannattaa jakaa, sillä sosiaalisen median kautta saadut kommentit ja palautteet ovat tutkijalle erittäin tärkeitä jatkotutkimusten ja kehittymisen kannalta.

Lähteet: http://blog.mysciencework.com/en/2012/05/14/social-networks-for-scientists.html

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti